Soorten matrassen

soorten matrassen

Hierbij wat informatie over matrassen en de verschillen tussen de materialen, om u een beter inzicht te geven in deze voor consumenten moeilijke materie.

1. Polyeter

Polyeter is een synthetische schuimsoort, wat wordt gemaakt van diverse grondstoffen ,waaronder olie. Het wordt in vloeibare vorm verhit, waardoor het gaat rijzen en er een vaste schuimsoort onstaat.
Er zijn diverse kwaliteiten in polyeter. De kwaliteit wordt bepaald door het soortelijk gewicht per kubieke meter.
Bijvoorbeeld: een polyeter schuim S.G. 25 weegt dus 25kg per kubieke meter. Hoe hoger het soortelijk gewicht, des te beter de kwaliteit. Wij raden bij volwassenen een minimale soortelijk gewicht aan van 40 kg per m3.
Polyeter vormt zich matig naar de vorm van het lichaam en ventileerd ook maar matig. Dit komt door de gesloten homogene celstructuur van het schuim; er kan daardoor moeilijk lucht en vocht doorheen.

2. High Resilient-foam (schuim met hoge veerkacht).

High Resilient-foam is een verbeterde polyetersoort. Deze schuimsoort ondergaat meerdere productieprocessen. Eerst ondergaat het schuim hetzelfde productieproces als gewone polyeter. Na deze behandeling gaat het schuim verder naar een wals. Deze drukt het blok schuim (meestal zo rond de 3 kubieke meter groot) helemaal plat; hierdoor klappen de celwanden als het ware omlaag in elkaar, waardoor de celwanden 2x zo dik en sterk worden, dit noemen ze ook wel ”crunchen”. Doordat er na het ”crunchen” minder celwanden overblijven, onstaat er een open-cel structuur. Groot voordeel van dit schuim is de goede ventilatie, hoge veerkracht en ook de lange levensduur.

Net zoals bij polyeter wordt de kwaliteit van H.R.-foam bepaald door het soortelijk gewicht, alleen staat er voor het getal geen S.G. , maar H.R. . Bijvoorbeeld: een H.R.-foam met een gewicht van 45 kg per kubieke meter, noemen we H.R.45. Staat er geen H.R. voor het getal, dan is het gewone polyeter.
H.R.-foam vormt zich redelijk naar de vorm van het lichaam, maar zodra en comfortzones in gemaakt worden (zachtere delen in het schuim op de schouders en heupen) , dan vormt het zich uitstekend naar de vorm van het lichaam. H.R.-foam heeft een uitmuntende ventilatie en vochtregulatie, doordat het schuim een zeer open structuur heeft (open-cel structuur).

 

3. Traagschuim / Nasa schuim (Visco-elastisch schuim)

Traagschuim ook wel Visco-elastisch schuim genoemd, wordt gemaakt op basis van polyeter, maar dan met toevoeging van extra bestandsdelen, waardoor het schuim zijn unieke drukverlagende en trage werking krijgt.
Visco-elastisch schuim is oorspronkelijk ontworpen door de NASA, om te gebruiken aan de binnenkant van de ruimtepakken die de astronauten dragen tijdens hun reis door de ruimte. Het schuim verminderd de druk op het lichaam en dat bracht veel voordeel, omdat de astronauten veel druk op het lichaam kregen door de G-kracht en hoge snelheid van de raket.

Sinds eind jaren ’80 zijn wetenschappers erachter gekomen dat het ook veel voordelen heeft in het dagelijks leven, zoals het toevoegen van het schuim in moderne matrassen.
Het schuim past zich perfect aan aan het lichaam en het verminderd de druk op de belangrijkste drukpunten van het lichaam, zoals de heupen.lende en schouders. Hierdoor onstond er een revolutie in de matrassen-industrie:
gevoelige mensen die weinig druk op het lichaam konden hebben, sliepen weer door en stonden zonder pijn weer op. Hierop volgde de ziekenhuizen; zij bestelden de matrassen voor alle ziekenhuisbedden en vooral voor mensen met doorligproblemen, want ook de doorligwonden verminderde door het gebruik van het schuim.

 

De kwaliteit van het schuim is net als polyeter zichtbaar aan het soortelijk gewicht per kubieke meter.
In veband met de ventilatie raden wij aan een middelhoge kwaliteit met open cel structuur te nemen: bijvoorbeeld een S.G. 55. tot 65 kg/3. Deze kwaliteit is prima en goed genoeg voor een periode van +/- 8 tot 10 jaar.
Hogere waardes raden wij af in verband met de ventilatie( de structuur wordt te dicht, zelfs al heeft het schuim een open cel structuur in tegenstelling tot wat anderen beweren).
Lagere waardes raden wij af in verband met de te lage kwaliteit en veerkracht.
Visco-elastisch schuim ventileert redelijk, maar met een pocketveren ondergrond zelfs goed. Wel is het belangrijk dat de pocketvering van een goede kwaliteit en stevigheid is, omdat het schuim dan het beste tot zijn recht komt.

Er zijn veel verschillende traagschuim matrassen te krijgen. De dikte van de traagschuimlaag in het matras, bepaald voor een groot gedeelte het comfort.
Voor een optimaal effect van het schuim, is een dikkere schuimlaag nodig. Met een schuimlaag van 7 a 8 centimeter dik, bereikt u het gewenste drukverlagende effect. Met dunnere schuimlagen, is het resultaat vele malen minder en kan er niet gesproken worden van een drukverlagend comfort.
Nog beter is het, om onder deze schuimlaag een pocketvering ondergrond te hebben. Daardoor blijft het matras beter ventileren en vochtreguleren, doordat het vocht in de pocket-kern uitgestoten kan worden.

4. Natuurrubber (latex-rubber)

Een andere schuimvariant is latex natuurrubber. Dit schuim is afkomstig van het sap van de schors van de rubberboom. Dit sap wordt samengevoegd met een aantal andere bestandsdelen en vervolgens gegoten in een soort grote bak. Vervolgens wordt deze bak verhit waardoor het gaat rijzen en stollen tot een vaste schuimsoort.
Doordat er in de bak verticale pinnen staan, onstaan er gaten in het latex-schuim. Deze gaten zorgen voor de ventilatie en dat het schuim comfortabeler ligt. Door grote en kleine gaten te maken in het schuim,ontstaan er comfortzones (zachte schuiderzone, stevige heupzone).

Latex-schuim is extreem elastisch en duurzaam. Een nadeel is de matige vochtregulatie, doordat de celstructuur erg dicht is (latex heeft meestal een soortelijk gewicht van rond de 70 kg per kubieke meter).
Net als bij H.R.-foam kan ook latex gemaakt worden met een open-cel structuur. Deze methode noemen ze de ”Talalay methode” en het schuim noemen ze dus ook Talalay-latex.
Deze vorm van latex heeft heel veel voordelen; het is duurzaam, elastisch, veerkrachtig en de ventilatie en vochtregulatie is uitstekend.

 

5. Pocketvering (stalen veren in een zakje)

Dit type matras is op dit moment het populairste matras. Het zijn veren van staaldraad apart verpakt in een zakje van katoen. Deze zakjes worden in het midden met elkaar verlijmd, waardoor elk veertje apart kan veren en zo een perfecte persoonlijke ondersteuning kunnen geven.
Pocketveren zijn er in diverse uitvoeringen. De kwaliteit van de pocketveer wordt bepaald door de dikte van het staaldraad. Een 1.2mm dikke staaldraad geeft bijvoorbeeld een soepel ligcomfort. Een 2.1mm dikke staaldraad geeft een stevig ligcomfort. Door te varieren in verschillende hardheden van veren in een matras, kunnen er comfortzone’s gemaakt worden in een pocketveringmatras. Een zachte schouderzone, een stevige lende-zone of bijvoorbeeld stevige heupzone.

Het aantal veren per vierkante meter is ook een bepalende factor om de kwaliteit te meten van de pocketveringmatras. Hoe meer veren per m2, des te beter de ondersteuning van de matras.
Alle pocketveringmatrassen worden voorzien van een afdeklaag van schuim of latex, meestal aan 2 kanten, zodat u de matras ook kunt draaien. Deze schuimafdeklaag is zeer belangrijk, want des te beter de schuimafdeklaag van de pocketvering, des te comfortabeler en duurzamer de matras.

Het ligcomfort van een pocketveringmatras is dus uitstekend en doordat er veel lucht tussen de veren in zit kan het ook zeer goed ventileren en vochtreguleren. Dit wordt nog extra versterkt, wanneer er een goed ventilerende afdeklaag op de pocketvering geplaatst wordt, zoals H.R.-foam of Talalay-latex.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*