Een inboedelverzekering afsluiten, waarom zou je dat eigenlijk doen?

inboedelverzekering afsluiten

Waarom zou je eigenlijk een inboedelverzekering afsluiten én waar ben je dan tegen verzekerd? Steeds vaker kom je die vraag tegen. Om een antwoord op die vraag te kunnen geven moet je eerst weten wat inboedel is of wat er onder een inboedelverzekering valt. Kort gezegd is inboedel: alles in een woonhuis dat je mee kunt nemen naar een ander huis als je bijvoorbeeld verhuisd. Dus alle meubels, tv, computer, laptop, vloerbedekking, bedden en beddengoed, alles wat staat in de keukenkastjes, een niet ingebouwde koelkast, wasmachine, droger én afwasmachine en al je kleding. Heb je een garage of een schuur dan valt alles wat daarin staat, los mee te nemen is én waarvoor je geen motor- auto- of bromfietsverzekering hoeft te betalen valt ook onder de inboedelverzekering.

Een inboedelverzekering afsluiten? Welke schade wordt dan gedekt?

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kun je een ‘basis’ inboedelverzekering afsluiten. Vaak kun je bij verzekeraars ook een uitgebreide inboedelverzekering afsluiten. Wat de voorwaarden zijn bij een inboedelverzekering is afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. De schade die gedekt is kan per verzekeraar dan ook net iets anders uitvallen. Maar in de regel geldt een dekking bij schade ontstaan door:

 • Brand, blus en rookschade
 • Inbraak, diefstal en vandalisme
 • Regen, hagel, sneeuw en storm
 • Blikseminslag
 • Omvallende bomen (en hijskranen)
 • Waterschade die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een leidingbreuk

Een uitgebreide of complete inboedelverzekering verzekert je inboedel ook tegen eigen veroorzaakte schade zoals vallen en botsen.

Maar wat is er dan precies verzekerd en tegen welk bedrag?

Schade ontstaan aan spullen in jouw woning, veroorzaakt door een van de hierboven genoemde oorzaken zijn verzekerd. Hiervoor geld in de meeste gevallen géén maximum bedrag. De verzekeringsmaatschappij kan de schade (laten) herstellen of de herstelkosten betalen. Is herstellen niet mogelijk dan wordt de vervangingswaarde of de nieuwwaarde uitbetaald. Dit wordt mede bepaald door de leeftijd van de spullen. Er zijn bepaalde goederen waarvoor wél een maximum vergoeding bij schade wordt uitbetaal:

 • Sieraden zijn standaard meeverzekerd tot een maximum bedrag van €6.000 (ook bij diefstal)
 • Audio- en computerapparatuur is standaard meeverzekerd tot een maximum van € 15.000
 • Ook voor spullen in een gemeenschappelijke ruimte, op je balkon of in je tuin geldt een beperkte dekking. Die vind je terug in de polisvoorwaarde van de verzekeraar.
 • Bij gestolen sleutels krijg je € 500,- voor het vervangen van de sloten

Wat zijn de voordelen van een inboedelverzekering?

Een paar voorbeelden bij een zogeheten ‘basis’ inboedelverzekering;

 • Ontstaat via het dak een lekkage in je slaapkamer dan is alle schade die deze lekkage veroorzaakt verzekerd. Heb je echter achterstallig onderhoud aan je dak dan kan het zijn dat de verzekeraar minder of zelfs helemaal niets uitkeert.
 • Springt de slang van je wasmachine en ligt daar laminaat dat gaat opkrullen? Dan is dit verzekeringswerk.
 • Valt een kast om doordat jij ermee schuift? Dan is de schade aan de kast niet verzekerd maar de vervolgschade wel

Heb je echter een uitgebreide inboedelverzekering dan is de schade aan de kast ook verzekeringswerk. Bij een uitgebreide inboedelverzekering kun je ook schade zoals stoom- en schroeiplekken opgeven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*