Hoe kies je het juiste hoeslaken?

Hoeslakens worden vaak even snel op internet gekocht en dat gebeurd vaak zo goedkoop mogelijk. Dit gaat vrij gemakkelijk. Althans, dat is het idee. Totdat je ziet hoeveel verschillende maten, soorten en materialen hoeslakens er zijn. Hoe kies je nu het beste hoeslaken voor jouw bed?

1. Kies de juiste maat


Het is voor iedereen duidelijk dat een hoeslaken gewoon om een matras moet passen. Let wel op: bestel écht de juiste maat, want een te klein hoeslaken krijg je onmogelijk om je matras. Het nadeel van een te groot hoeslaken is dat je kreukels en vouwen krijgt. Dit wil je natuurlijk ook voorkomen. Dit ligt namelijk niet lekker en staat tevens ook niet netjes. Meet dus voorafgaand de aankoop voor de zekerheid de lengte, breedte én hoekhoogte van je matras op om de juiste maat te bestellen.

2. Kies passend materiaal


Ieder persoon vindt een ander hoeslaken weer fijn om op te liggen. Neem daarom eerst even de tijd om te kijken welk materiaal je nu echt wil. Wat vind je fijner: een soepel hoeslaken of een stevige? Praktisch of luxe?

Katoen: Een katoenen hoeslaken is het meest gebruikte materiaal voor hoeslakens. De kwaliteit van katoen hangt af van het aantal garen dat wordt geweven. Katoen ademt goed, valt soepel en is relatief goedkoop. Het nadeel van een katoenen hoeslaken, is dat het geen stretch/rek heeft. Hierdoor moet de pasvorm perfect zijn.

Flanel: Altijd bibbers in bed? Last van koude voeten? Dan doe je er goed aan een hoeslaken van Flanel te kiezen. Geruwd katoen wordt flanel genoemd. Het hoeslaken van flanel wordt over het algemeen gekozen vanwege het feit dat het materiaal heerlijk warm aanvoelt en de warmte goed vasthoudt.

Badstof: Ook badstof is een materiaal dat heerlijk warm aanvoelt. Badstof bestaat meestal uit polyester-katoen dat aan één zijde loszittende lussen bevat, waardoor de stof veel vocht op kan nemen. Het is voornamelijk ideaal voor kinderen. Het is rekbaar en elastisch en past goed om het matras heen.

Jersey: Jersey is in feite ook katoen want deze stof is ook voor 100% gemaakt van katoenvezels maar dan op een andere manier geweven. Van Jersey kunnen we eigenlijk zeggen dat het geen materiaal is; het geeft namelijk aan dat iets gebreid is. Een speciale weeftechniek zorgt ervoor dat de stof rekbaar wordt, waardoor het gemakkelijk om het matras getrokken kan worden. Tevens zorgt het elastiek rondom ervoor dat het hoeslaken niet snel verschuift en het altijd goed past.

Linnen: Linnen is weer anders dan de bovenstaande materialen. Het is namelijk niet van katoenvezels gemaakt, maar van vlas. Het is kostbaar materiaal door het lange proces om vlas te maken. Het is stugger en ruwer dan de gemiddelde materialen, maar ook veel sterker. Het is een heerlijk materiaal dat zeer goed ademt en vocht opneemt.

Satijn: De meest zachte en gladde stof, waarvan dekbedovertrekken worden gemaakt, is satijn. Door de manier van weven ontstaat er een glanzend weefsel. Door de glans heeft het een luxe uitstraling. Satijn wordt gebruikt voor het maken van beddengoed, (bruids)kleding en lingerie. Satijn neemt vocht zeer snel op en ademt goed.

Juiste kleur en materiaal hoeslaken

3. Kies een kleur


De bovenstaande tips zijn het belangrijkste bij het kiezen van een goed hoeslaken. Natuurlijk wil het oog ook wat! De meeste hoeslakens zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar en kun je prachtig combineren met je dekbedovertrek. Daarnaast bieden sommige sites een uitgrebreide collectie met bijpassende hoeslakens aan.

4. Welke speciale hoeslakens zijn er?


Naast de standaard hoeslakens, is er ook een groot aanbod speciale hoeslakens.

Voor het topmatras met split van een elektrisch verstelbare boxspring is er de splittopper. De split in het hoeslaken zorgt ervoor dat de matrassen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

Een matrasbeschermer is een aparte categorie en te gebruiken als extra bescherming van het matras, onder het hoeslaken. Een molton is dik en wollig en vaak gemaakt van katoen of katoen/polyester.

Voor een boxspring met daarop een topmatras is er de topper.

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, dan brengt een anti-allergie matrasbeschermer verlichting. Door de uiterst dichte weving sluit deze hoes het matras helemaal af en kan er geen stof, pol, schimmel of mijt meer in of uit. 

5. Overige tips

Kijk ook eens naar de draaddichtheid (TC). Hoe hoger de draaddichtheid, hoe zachter en soepeler de stof zal zijn. Hoe lager de TC, hoe stugger de stof.

Kijk altijd goed naar de instructies op het waslabel. Zo voorkom je dat je mooie hoeslaken zal krimpen in de was! Het voordeel van een jersey hoeslaken is dat die krimpvrij is.

Moltons zijn vaak nog niet voorgekrompen, Deze was je de eerste keer op 60 graden zodat ze in de juiste maat krimpen. En als je de molton in de droger doet, dan wordt die extra wollig.

Draai en woel je veel ‘s nachts? Kies dan voor een hoeslaken met elastiek rondom. Deze blijft nog beter zitten dan een standaard hoeslaken met elastiek in de hoeken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*