Hier moet je aan denken bij je zolder ombouwen tot slaapkamer

zolder opbouwen tot slaapkamer

Veel huizen hebben een ruime zolder. Ruim genoeg om de zolder om te bouwen tot een slaapkamer. Misschien voor je zoon of dochter, of misschien wel omdat de zolder een knusse plek is voor jullie twee. Het verbouwen tot slaapkamer is dus heel aantrekkelijk maar toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Die neem ik vandaag met je door zodat je goed voorbereid start aan je verbouwing.

Koel en warm

Een van de meest voorkomende problemen aan de zolder is de temperatuur. In de winter kan het er flink koud worden, maar in de zonder is het door de opstijgende warmte in het huis juist de heetste plek. Om warmte op zolder te krijgen tijdens de winterperiode kan je er voor kiezen om een verwarming te plaatsen maar dit kan een flink kostenplaatje met zich mee brengen. Een tijdelijke elektrische kachel en een extra dik dekbed is meestal de beste oplossing. Om het in de zomermaanden niet te warm te maken op zolder is goede ventilatie belangrijk, eventueel met een extra ventilator. Ook helpt het om gordijnen dicht houden als de zon op het raam staat.

Het leggen van een vloer

Niet elke zolder heeft een goede vloer, meestal bestaat een vloer op zolder alleen uit een houten of betonnen ondervloer. Het leggen van kliklaminaat is natuurlijk heel eenvoudig zelf te doen en scheelt in de kosten bij het verbouwen. Een punt om rekening mee te houden is de ondervloer die onder het laminaat komt. Deze ondervloer zorgt voor een goede isolatie, maar ook voor geluidsdemping. Bij bijvoorbeeld een houten verdieping is een goede ondervloer belangrijk omdat het geluid van lopen goed hoorbaar is.

Slim omgaan met ruimte

Elke zolder heeft een andere vorm. Bij bijvoorbeeld een zonder met puntdak heb je veel ruimte die je niet gebruikt zoals in de punten op de vloer. Je kunt slim omgaan met de ruimte en juist de plekken waar je niet kan lopen gebruiken als opslag of het plaatsen van lage kasten.

Raam

Niet elke zolder heeft een raam en als er een raam in het dak zit is dat meestal maar een klein raam. Het plaatsen van een dakraam is eenvoudiger en goedkoper dan je zou denken. Het raadplegen van een klusjesman kan dus zeker de moeite zijn want extra ligt in de kamer zorgt voor meer sfeer.     

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*