Een matras kiezen

matras kiezen

Een matras kiezen

De keuze van je matras wordt vooral bepaald door je gewicht en je slaapgedrag. Een goed matras zorgt ervoor dat je de juiste tegendruk krijgt als je ligt, zodat je spieren goed kunnen ontspannen. Hoe zwaarder je bent, hoe dieper je in het matras zult wegzakken.

Daarom is een hard matras meer geschikt voor zwaardere mensen dan voor lichte mensen. Toch blijft het een kwestie van gewenning en persoonlijke smaak. Uitproberen is daarom de beste manier om erachter te komen waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Ligcomfort

Het is belangrijk dat je matras je lichaam goed ondersteunt en ervoor zorgt dat je natuurlijke houding zoveel mogelijk gehandhaafd blijft. Lig je bijvoorbeeld op je zij, dan zou je wervelkolom in een rechte lijn moeten liggen. En als je op je rug ligt, dan zou de natuurlijke s-vorm in je rug moeten blijven zitten. Gebeurt dit niet voldoende, dan ga je veel draaien en zul je zeker niet uitgerust wakker worden.

Goede temperatuur

Maar behalve een goede lighouding is het wel zo prettig als we ’s nachts een constante lichaamstemperatuur houden en niet dat we midden in de nacht zwetend wakker worden. ’s Nachts daalt je lichaamstemperatuur met zo’n 1 à 1,5 graden. Een optimale bedverwarming ligt tussen de 28 en 32 graden. Uiteraard is ook de gewenste warmte van je bed per persoon verschillend. De ene heeft het graag wat warmer dan de ander. Heb je het snel warm, of transpireer je veel, kies dan voor een matras van natuurlijke materialen of voor een binnenvering- of pocketveringmatras.

Goede vochtregulatie

Een mens wasemt ’s nachts zo’n 300 ml vocht uit en dat moet wel worden afgevoerd. Het is daarom tevens belangrijk dat je matras voldoende vocht absorbeert, want niets is vervelender dan klam wakker worden.

De vochtabsorptie van je matras wordt bepaald door de toplagen van de matras en moeten dus voldoende vochtdoorlatend zijn. Maar ook de matrasdrager moet voldoende vocht doorlaten, zodat niet het vocht tussen je matras en bodem blijft hangen en schimmel de kans krijgt!

Soorten matrassen

Er bestaan verschillende soorten matrassen. Zo onderscheiden we binnenveringmatrassen, pocketveringmatrassen en (latex)schuim matrassen.

Binnenveringmatrassen bieden de beste ventilatie van alle matrassoorten en zijn weer in verschillende soorten te verkrijgen. Het verschil zit ‘m in het type veren en de manier waarop de veren met elkaar verbonden zijn.

Het pocketveringmatras is eigenlijk een binnenveringmatras met spiraalveren die los van elkaar kunnen bewegen, wat zorgt voor een grote flexibiliteit en een goede ondersteuning.

Dan hebben we nog het latexschuim matras. Het voordeel van latexschuim is dat het zich vormt naar je lichaam, waardoor het een perfecte ondersteuning geeft. Deze matrassen zijn wel wat prijziger dan andere matrassen.

Relatief nieuw is traagschuim. Het materiaal is speciaal ontwikkeld door de NASA voor astronauten, om te voorkomen dat ze doorzitplekken krijgen. Door warmte en druk vormt het zich volledig naar het lichaam. Uiterst comfortabel!

Bedbodem en matras

Duidelijk is geworden dat niet alleen een bedbodem belangrijk is voor een goede nachtrust, maar ook een matras. Let er ook op dat beide goed op elkaar zijn afgestemd. Heb je bijvoorbeeld een verstelbare bedbodem, hou er dan rekening mee dat het matras buigzaam genoeg is.

Wil je meer tips en trends over wonen? Ga naar dan naar Wonentrends.nl.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*