De bedbodem

bedbodem

De hoofdtaak van je bed is het bieden van een dusdanige ondersteuning, dat je in een optimale lighouding slaapt. Laten we eens beginnen bij de bodem…

Wanneer lig je goed?

Je lighouding kun je het beste in zijlig beoordelen; bij een optimale lighouding blijft de wervelkolom mooi recht, terwijl hij in ruglig zijn natuurlijke kromming behoudt.

Om dat te bereiken moet een bedbodem je lichaam op verschillende plaatsen een verschillende ondersteuning bieden: de schouders zijn breder en dienen dus dieper weg te zakken, terwijl de holte bij de nek niet mag doorzakken. Het bekken is zwaarder en heeft dus een steviger ondersteuning nodig dan het middel.

Wanneer we de boxspring en het waterbed buiten beschouwing laten zijn er globaal gesproken twee systemen die deze optimale ondersteuning mogelijk maken: de lattenbodem en de spiraalbodem.

Beiden bieden een goede ondersteuning aan lichaam en matras en zijn, indien gewenst, volledig verstelbaar. De verschillen zijn klein maar essentieel.

Latten

Bij de 26 tot 30 beukenhouten latten van een lattenbodem zit de verende werking in het gebogen middendeel. Dit betekent dat aan de zijkant minder vering is dan in het middendeel. Hoe fijner de lat, hoe flexibeler en buigzamer zij is.

De moderne lattenbodem is veelal voorzien van verschillende zones voor hoofd, schouder, romp en voeten. Verschillend in sterkte en flexibiliteit bieden ze de juiste ondersteuning op de juiste plek. Omdat de instelling van deze zones ook achteraf nog aan te passen is heb je de mogelijkheid in te spelen op een tijdelijke gewichtsverandering, zoals bijvoorbeeld bij een zwangerschap.

Ook biedt een smallere lat een betere ventilatie, omdat het oppervlak tussen lat en matras kleiner is. Vandaar dat de betere lattenbodems tegenwoordig bestaan uit een systeem van fijne latten, die twee aan twee in een flexibele, vaak rubberen, houder zijn gevat.

Deze zorgt ervoor dat de latten onafhankelijk van elkaar kunnen kantelen. Zo krijgt het matras een prima ondersteuning, terwijl de smalle latten zich soepel wentelen bij iedere beweging.

Voor de juiste instelling van de zones kun je het best eens op een testbed, verbonden met een computer, gaan liggen; een service die diverse leveranciers aanbieden. Zo wordt je persoonlijke ‘slaap-DNA’ bepaald, op basis waarvan de latten zó ingesteld worden dat je een optimale ondersteuning krijgt.

Spiraal

Ook de spiraalbodem kent verschillende comfortzones. Een spiraalbodem bestaat in feite uit een net van spiraalveren, die vervlochten worden tot een verende bedbodem. Dit net biedt een ononderbroken ondersteuning met een optimale ventilatie. Immers, ruim 80 procent van de open vering is vochtdoorlatend, waardoor de matras prima geventileerd kan worden.

Een klein nadeel van de spiraalbodem is dat het niet mogelijk is om bepaalde zones achteraf nog anders in te stellen. Toch is de spiraalbodem een prima keuze voor comfortabel slapen. (En kinderen vinden het énig om erop te mogen springen. 😉 )

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*