Beter slapen in een energiezuinige woning

beter slapen in een energiezuinige woning

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor het juiste bed kun je je ook gaan verdiepen in de energie in je woning. Is het huis bijvoorbeeld goed geïsoleerd? Hebben de ramen enkel of dubbel glas? En zijn er zonnepanelen aanwezig? Grote kans dat deze nog niet op het dak liggen. Wel zien we dat de vraag naar zonnepanelen sterk toeneemt. Dit is niet verwonderlijk aangezien deze de energierekening fors omlaag brengen. Je kunt ook energie vergelijken bij Independer om zo te bekijken wat je kunt besparen.

Zonnepanelen zijn een goede oplossing om het verbruik te compenseren maar het verbruik terug brengen is minimaal net zo belangrijk. Zo kun je door het goed laten isoleren van de woning ieder jaar ontzettend veel besparen. Natuurlijk zal een woning uit de jaren 50 veel meer kunnen besparen door isolatie dan een woning uit de jaren 80, maar het is wel verstandig om te informeren of je door middel van isolatie kunt gaan besparen op je verbruik en daarmee je energierekening kunt verlagen.

Op kleine schaal energieverbruik verminderen in de woning

Niet iedereen heeft een spaarpotje om zonnepanelen van te betalen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om ook op kleine schaal te besparen op de energierekening. Denk er bijvoorbeeld aan om de lampen uit te zetten in de kamers waar je niet bent. Ook is het verstandig om eventuele gloeilampen te vervangen voor spaarlampen.

Een klein leeslampje in de slaapkamer is niet alleen fijner dan een grote lamp aan het plafond maar ook zuiniger in het gebruik.

Een goede plek om te slapen

De slaapkamer is een van de belangrijkste kamers in het huis. Je nachtrust is erg belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. Daarom is een goede temperatuur in je slaapkamer erg belangrijk. De één slaapt zomers en ‘s winters met het raam open, terwijl de ander graag de thermostaat even aanwakkert in de winter. Ventilatie en een aangename temperatuur zijn belangrijk en hebben uiteraard ook invloed op je energierekening. Door in de zomer overdag je gordijnen dicht te laten houd je de kamer koel en hoef je deze niet met apparaten te koelen. Je bespaart zo op je elektriciteitsverbruik.

Elektrische dekens en waterbed

Met een elektrische deken kun je er op een voordelige manier voor zorgen dat je ’s winters lekker warm door de nacht komt. Voor een gemiddeld persoon komt het stroomverbruik van een elektrische deken op ongeveer 30kWh per jaar uit. Dit komt neer op € 7,- per jaar.

Een waterbed is daarentegen een absolute grootverbruiker met een stroomverbruik van 700kWh op jaarbasis. Naast de aanschafkosten zitten er behoorlijk hoge terugkerende kosten aan het gebruik van een waterbed.

Er zijn verschillende manieren om een prettige slaapomgeving te creëren. Van kleine aanpassingen zoals gordijnen sluiten wanneer de zon binnenkomt tot het aanschaffen van een waterbed. Met kleine aanpassingen kun je er voor zorgen dat je goed aan je welverdiende nachtrust toekomt in een heerlijk bed en dat je tegelijk bespaart op je energierekening.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*