Zo geef je een oude trap een nieuw uiterlijk

Zo geef je een oude trap een nieuw uiterlijk

Veel huizen in Nederland hebben een trap binnenshuis. Omdat we per dag nog al eens naar boven of naar beneden lopen krijgt de trap heel wat te verduren. Heb je een oude trap in huis die dringend toe is aan onderhoud dan kun je met deze tips de oude trap van een totaal nieuw uiterlijk voorzien zodat hij weer jaren mee kan.

De voorbereiding

Voordat je kunt beginnen met het verven van de trap is het belangrijk om eerst de nodige voorbereidingen te treffen. Allereerst ontvet en reinig je de trap met een verfreiniger. Daarna schuur je de trap op. Als het gaat om een trap van onbehandeld hard- of zacht hout moet de korrelgrootte van het schuurpapier P150 – P180 zijn. Als er nog een intacte verflaag is op de trap zit is dit P220-280. Na het schuren van de trap maak je alles goed stofvrij en reinigt nog één keer alles met verfreiniger. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte en dek de vloer af met een afdekfolie of stucloper en zorg dat eventuele naden zijn afgeplakt.

Starten met verven

We gaan er vanuit dat je inmiddels de juiste kleur voor je trap al gevonden hebt. Sigma S2U Nova Satin is een hoogwaardige lakverf op waterbasis die goed beschermd tegen veelvuldig gebruik van de trap. Het gemakkelijkste is het om de trap van boven naar beneden te verven. Sla telkens een trede over zodat je altijd nog terug naar boven kan. Markeer de nog niet geschilderde treden met schilders tape. Per trede begin je het best met enkele verticale strepen aan te brengen die je vervolgens horizontaal uitstrijkt tot een dekkend geheel. Als je dat wilt kun je daarna nogmaals in verticale richting de verf nogmaals glad strijken. Voor een optimaal resultaat herhaal je na het drogen van de Sigma verf nogmaals het schuur en verfproces.

De afwerking

Zolang de verflaag nat is kun je stofdeeltjes verwijderen met een kwast en vervolgens de verf weer glad strijken. Hiervoor heb je 6 tot 10 minuten de tijd nadat de verf is aangebracht. Is de verf toch al te droog dan kun je het verfproces herhalen. Wanneer je als slot nog een antislip laklaag aanbrengt maak je de trap extra veilig. Bij kamertemperatuur is de trap na enkele uren alweer belastbaar op sokken. Na 4 dagen is de trap weer volledig belastbaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*