Veranda aan huis bouwen?

Veranda aan huis bouwen?

Een veranda plaatsen aan de voor- of achterkant van je huis of in de tuin kan een groot verschil maken. Met een veranda zorg je voor meer ruimte, geef je je woning een prachtige uitstraling en valt je huis meer op. Er zijn verschillende soorten veranda’s waar je uit kunt kiezen. De keuze die je maakt heeft veel effect op de sfeer die je woning uitdraagt, dus ga goed na welke veranda het beste bij je zult passen. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden en geven we je tips voor het inrichten van je veranda.

Welke overkapping past bij mijn huis?

In principe zijn er twee veranda stijlen waar je uit kunt kiezen. Zo heb je de open stijl: de veranda kent enkel een dak en heeft verder geen muren. Het dak kan van een opaak materiaal zijn gemaakt of van glas zodat er nog veel licht wordt doorgelaten. Deze open veranda’s zijn perfect voor mooi weer en zorgen voor een mooie doorgang van woning tot tuin. Een andere mogelijkheid is een dichte veranda. Deze veranda’s kunnen volledig worden afgesloten, zodat je ook met slecht weer plaats kunt nemen onder de overkapping. Met een schuifdeur open je de veranda.

Veel mensen kiezen voor gesloten veranda’s als uitbreiding van hun huis. Het zorgt voor een mooi plekje waar je met vrienden kunt gaan zitten of rustig een boek kunt lezen. Als je kiest voor glazen wanden krijg je veel zonlicht binnen. Dit maakt een veranda aan huis bijzonder, want binnenshuis zul je niet zoveel zonlicht kunnen vangen.

Klassieke veranda in Amerikaanse stijl

In de Verenigde Staten vind je bij vrijwel ieder huis een veranda aan de voorkant. De klassieke versie van deze veranda’s herken je aan de houten witte hekjes die het opstapje beschermen. Dit geeft het huis een traditionele en authentieke sfeer wat ook in Nederland zeker in de smaak valt.

Op deze veranda’s kun je een leuk zitplaatsje maken vanuit waar je de buurt kan bekijken en langslopende mensen kunt begroeten. Denk bijvoorbeeld aan een houten bankje of stoelen met kleurrijke kussens. Ook kunnen er lampjes aan de gevel worden gehangen om het huis ‘s avonds gezellig te laten ogen. In veel films zie je vaak dat er een schommelstoel staat op de veranda. Dit stereotype hoef je natuurlijk niet te volgen, maar maakt het beeld van een traditionele Amerikaanse veranda wel helemaal af.

Vrolijk je tuin op met een vrijstaande veranda

Een veranda hoeft niet direct aan je huis te grenzen: tegenwoordig kiezen veel mensen voor een vrijstaande veranda. Deze veranda’s hoeven niet tegen een muur geplaatst te worden en kunnen dus in tuinen worden gezet. Met een vrijstaande veranda creëer je een gezellige zithoek in de tuin, zodat je volledig omringd bent door mooi groen. Je zou bijvoorbeeld een eettafel onder de veranda kunnen zetten om in de zomer buiten te eten met zijn allen. Een veranda beschermt je tegen fel zonlicht en vrolijkt bovendien je tuin op. Een loungeset past perfect bij een vrijstaande veranda.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*