Energie besparen in de slaapkamer

energie besparen slaapkamer

Nu de slaapkamer niet alleen meer een plek is om in te slapen, maar ook om in te relaxen en je even af te sluiten van de woonkamer, zien we dat het energieverbruik ook toeneemt. Dat is uiteraard ook niet zo vreemd als er ook meerdere elektrische apparaten in een woning worden geplaatst. Zo zien we steeds vaker dat er ook een televisie in de slaapkamer wordt gezet voor een avondje ongegeneerd ‘Netflixen’ en wordt de verwarming flink aangedraaid voor een rustgevend avondje. Kortom: we maken van onze slaapkamer steeds meer een mini woonkamer en dat zie je terug op de energierekening. Ben jij het afgelopen jaar ook geschrokken van de afrekening en wil je dit graag anders zonder de sfeer in je slaapkamer te verpesten? Check dan eerst eens of je met een energie vergelijk tool kunt bepalen of je eigenlijk te veel betaald voor je huidige energieverbruik. Is dit niet het geval? Ga dan aan de slag met de volgende tips om energie te besparen in de slaapkamer.

Let op de verlichting

Net als in elke andere ruimte in je woning is de verlichting een grote kostenpost. Waar voorheen de verlichting in de slaapkamer eigenlijk vrijwel niet aanstond, zien we nu steeds vaker grote lampen voor avonden vertier. Je kunt een hoop energie besparen door energiezuinige lampen, zoals led- of spaarlampen, te gebruiken. Check je slaapkamer ook op hallogeen- of gloeilampen. Dit zijn enorme energievreters en gaan bovendien ook nog eens zeer kort mee. Investeren in energiezuinige verlichting heeft op langer termijn positieve effecten op je portemonnee. Tip: wil je echt zuinig aandoen en ook nog eens genieten van een heerlijke sfeer in de slaapkamer? Gebruik dan kaarsjes en waxinelichtjes voor een warme sfeervolle kamer.kaarsen slaapkamer

Gebruik dekens en plaids

Natuurlijk wil je tijdens een avondje televisie kijken of rustig een boek lezen niet gestoord worden door koude rillingen over je rug. Als je aan het koukleumen bent is je rustgevende avondje immers niet geslaagd. Voordat je de verwarming open zet is het echter wel belangrijk om te bedenken dat dit leidt tot een veel hoger energieverbruik. Gebruik in plaats daarvan dekens en plaids! Deze geven je slaapkamer niet alleen een sfeervolle en warme uitstraling, maar werken ook nog eens erg functioneel voor de kou. Staat de verwarming toch nog aan? Zorg dan dat je deze een uur voordat je gaat slapen uit zet.

Schaf een vloerkleed aan

Wist je dat een koude vloer ervoor zorgt dat je het sneller koud krijgt? Doordat de koude lucht vanaf je voeten omhoog trekt zal je merken dat je sneller geneigd bent om de verwarming een tikje hoger te zetten. Dit terwijl de omgevingstemperatuur eigenlijk prima in orde is. Gelukkig kan je dit gemakkelijk voorkomen door een vloerkleed aan te schaffen. Dit staat niet alleen heel trendy en geeft je slaapkamer net dat beetje extra, maar is ook nog eens zeer zacht aan je voeten en houdt de warmte in de kamer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*