4 tips voor een duurzame slaapkamer

duurzamer wonen

Ach, duurzaam leven. Anno 2019 is het helemaal niet meer vreemd om je met duurzaamheid bezig te houden. Waar dit voorheen werd toegeschreven aan zogenaamde ‘geiten-wollen-sokken-types’, is het immers juist abnormaal als je niks met duurzaamheid te maken wilt hebben. Langzaam maar zeker worden de Nederlandse woningen aangepast. Inmiddels leven we ook steeds bewuster. We denken na over iedere aankoop en kiezen sneller voor producten die het milieu niet of minder belasten. Toch vinden we het nog altijd lastig om onze woning te verduurzamen. Daarom adviseren wij om dit niet gelijk grootschalig te doen, maar ruimte voor ruimte te bekijken wat er beter kan. In dit artikel leggen we uit hoe je de slaapkamer eenvoudig kunt verduurzamen.

1.         Kijk kritisch naar je kledingkast

Voordat je écht aan de slag gaat in de slaapkamer is het belangrijk om je kledingkast eens kritisch te bekijken. Hoeveel kledingstukken hangen er op dit moment in je kast? Hoe veel draag je er eigenlijk? En hoe zit het met het materiaalgebruik van je kleding?

Kritisch inkopen doen, dat is het belangrijkste als je je kledingkast wilt verduurzamen. Denk hierbij vooral aan het materiaalgebruik. Zo kun je beter kiezen voor bamboe ondergoed dan katoen. Simpelweg omdat bamboe een veel milieuvriendelijker materiaal is. Bovendien is het ook nog eens ijzersterk en beschikt het over aangename kwaliteiten die het draagcomfort verhogen.

Voordat je voor duurzame kleding gaat shoppen is het belangrijk om je huidige collectie uit te zoeken. Wat je niet meer draagt kun je aan anderen mensen weggeven of verkopen. Zo blaas je nieuw leven in de kledingstukken die je niet meer draagt, waardoor je er tevens voor zorgt dat het milieu minder sterk belast wordt.

kledingkast

2.         Kies voor duurzaam slaapkamermeubilair

Bij het inrichten van een slaapkamer denk je wellicht direct aan een bed en kledingkast. Logisch ook, deze meubelstukken zijn immers het meest prominent aanwezig in de ruimte. Daarnaast zijn het spullen die meestal al heel lang meegaan, hierdoor kan je eigenlijk ieder product al redelijk duurzaam noemen. Maar wist je dat je voor nog meer duurzaamheid kan kiezen door kritisch naar het slaapkamermeubilair te kijken?

Wellicht slaap jij wel een stuk fijner als je weet dat het hout van het bed over een FSC-keurmerk beschikt, dat er niet onnodig bossen zijn gepakt om dit bed van te maken. Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen en stoffen in de slaapkamer. Bekijk tevens of deze over een keurmerk beschikken.

Beschik je slechts over een beperkt budget? Kies dan voor tweedehands meubels! Dat is zeer milieuvriendelijk én duurzaam. Hierdoor voorkom je de belasting van het milieu door intensieve productieprocessen en wordt er minder weggegooid. Bovendien hou jij nog wat spaargeld over. Een win-win situatie voor iedereen dus!

3.         Kies voor een ecologisch matras

Wat is het belangrijkste in de slaapkamer? Het bed natuurlijk en dan bovenal het verkrijgen van een goede nachtrust! Hierbij is een fijn matras van essentieel belang. Kies hierbij altijd voor een ecologisch matras. Heel veel matrassen staan immers bol van synthetische materialen en chemicaliën. Niet goed voor het milieu en de gezondheid. Kiezen voor een matras van natuurlijke materialen heeft dan ook onze voorkeur. Bovendien kan je zo je slaapkamer eenvoudig verduurzamen en geniet je van een fijnere nachtrust!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*